Állat és Ember - Kutyakötelesség klub

Kutyakötelesség klub


2013-03-06 - Tovább bővítjük felvilágosító munkánkat - ha a hegy nem megy Mohamedhez....
 

Köszönhetően Kovács Mariann (és Zora) felajánlásának, mostantól nem csak a Kutyakötelesség Klub állandó foglalkozásain keresztül tudjuk megkeresni az iskolákat, és ezáltal a gyerekeket, hanem - ha kérik - többféle programmal elmegyünk hozzájuk.

Kutyakötelesség?

Az Állat és Ember Állatvédő Egyesület kiemelten fontosnak tartja az állatvédelem területén a szemléletformálást és ismeretterjesztést. Hazánkban az állattartási kultúra szintje sajnos rendkívül alacsony. Szinte az egész társadalomra jellemző a tájékozatlanság és félreinformáltság, mely nagyban felelős a legkülönbözőbb állatfajok nem megfelelő tartási körülményeiért, a rossz bánásmódért, és – ami anyagi szempontból is súlyos terhet ró a társadalomra - a kóborállatok mérhetetlen tömegéért is.
Valódi változást csak a szemléletváltozás hozhat, mi úgy gondoljuk, hogy mint minden mást, ezt is gyerekkorban kell elkezdeni, és „kutya kötelességünknek” tartjuk, hogy ezért tegyünk is. Kutyakötelesség néven - immár két éve - működő klubunk mintájára az iskolák számára is kidolgoztunk egy ismeretterjesztő foglakozás-sorozatot, melyet ezúton ajánlunk szíves figyelmébe.

Kutyakötelesség!

Mi is az a felelős állattartás? Miért van szükség menhelyekre? Hogyan lesz egy kóbor kutyából boldog gazdis eb? Ezekre és sok más hasonló kérdésre adjuk meg a választ rendhagyó és egyben szórakoztató tanóráinkon. A foglakozásokat egyesületünk önkéntesei tartják saját kutyáikkal. A kidolgozott 4 modul külön-külön és egyben is kérhető.

1. modul – tantermi foglalkozás, 45 percben
- beszélgetés a felelős állattartásról két különböző korosztály részére kidolgozva (alsó és felső tagozat)
- kutyás bemutató (alap engedelmességi gyakorlatok) – Kovács Marian és Zora, fritzi európa bajnoki bronzérmes, dog dancing magyar bajnokság 4. helyezett.
- gyakorlati rész arról, hogy hogyan közeledjünk egy idegen kutyához – a gyerekek élőben is kipróbálhatják, milyen módon kell egy kutyához közeledni

2. modul – szabadtéri foglalkozás, 45 percben
- dog dancing és fritzi bemutató – Kovács Marian és Zora, fritzi európa bajnoki bronzérmes, dog dancing magyar bajnokság 4. helyezett.
- beszélgetés az állatvédő szervezetekről és a menhelyekről

3. modul – szabadtéri foglalkozás, 45 percben
- a kutyasétáltatás alapszabályai, hogyan viselkedjünk kutyával az utcán – a gyerekekkel teszünk egy sétát az iskola környékén, ahol élőben mutatjuk be mi mindenre kell figyelniük
- teszt kitöltése a felelős állattartásról

4. Osztálykirándulás a Strázsa kutyapanzióba, kutyaiskolai foglalkozáson való részvétel: Kiváló fél/egész napos kirándulás a Népligetbe. A gyerekek részére az egyesület kutyáival kutyaiskolai órát szervezünk, hivatásos oktatóval. Alapkompetenciákat sajátíthatnak el (hogyan vezesd kutyádat, hogyan tanítsd neki az alapparancsokat). A gyakorlati foglalkozás után állatvédelmi tesztet tölthetnek ki a gyerekek, játékos vetélkedőt szervezünk a részükre. Ebédelési lehetőséget (helyben nyárson sütés, grillezés) kérésre biztosítunk. Ehhez az anyagot az osztálynak kell hoznia.

A programban résztvevő kutyák oltva, féregtelenítve vannak, rendszeres állatorvosi vizsgálatokon vesznek részt. Mindegyikük iskolázott, fegyelmezett és mivel már sok hasonló foglalkozáson vettek részt, hozzászoktak a nagyobb közösséghez, gyerekekhez.

A programról érdeklődni, illetve jelentkezni Takács Katalinnál az alábbi elérhetőségeken lehet:
e-mail: kasznakata@gmail.com, tel: 06-70-223-6476